🇧🇬 🇬🇧

„Бронзова мишка плете двойната спирала на ДНК“

Тази статуя на лабораторната мишка се намира в Новосибирск, Русия. Тя е посветена на животните, които са загубили живота си в името на науката.  Тя изобразява симпатична мишка-учен, която плете. Ако се загледате внимателно, ще установите, че мишката не плете шал или шапка. Тя плете двойната спирала на ДНК (по-правилно е да я наричаме „хеликс,“ което е триизмерната версия на спиралата.

Мишките и генетиката

Скулптурата стои пред Института по цитология и генетика към Руската академия на науките. Монументът на лабораторната мишка е завършен през 2013, за 55-ата годишнина от създаването на института.

Мишките отдавна се използват в помощ на изследователите и благодарение на тях са постигнати важни научни открития. Причините да са популярни са в малките им размери и минималните разходи по отглеждането им.  Друго важно предимство е, че се размножават бързо, което позволява наблюдение на няколко поколения едновременно. Важно е и че генетичните сходства с хората означават, че в много случаи те развиват подобни симптоми на тези на хората.

Етичната страна на нещата

Разбира се, този тип изследвания с животни също поставя морални и етични въпроси. Експериментите с мишки са дали важни резултати, но организации като PETA се противопоставят на използването на животни в лабораториите, защото „мишките могат да бъдат поставени в ситуации, които предизвикват болка и безпокойство, за да могат изследователите да провеждат тестове и да имат по-ниско качество на живот“.

 

Възгледът, че мишките на свобода във всички случаи живеят по-добре от тези в лабораторни условия е, меко казано, съмнителен, но да си припомним за ролята на тези животни в значимите научни постижения определено звучи като добра идея.

Снимка: Wikipedia