🇧🇬 🇬🇧

„Чуйте звуците на Марс и изпратете името си там“

Роувърът Perseverance кацна на Марс и изображенията, видеозаписите и звуците, които изпраща оттам са наистина удивителни. Това е петият апарат на NASA, който изследва повърхността на Марс и мисията на Perseverance е да изследва древната делта на кратера Jezero. Машината ще се придвижи бавно по маршрут от 20 км. Те ще му отнемат две години. През това време тя ще изпрати на земята хиляди снимки, видеозаписи, данни и дори звуци. NASA публикува много от тях, така че да са достъпни за всички, които имат интерес. Тук можете да разгледате самия апарат.

Звуците на Марс

Вероятно някои от най-странните примери за данни от Марс, изпратени на Земята от Perseverance са звуците, записани на повърхността на Червената планета. NASA сподели два примера в SoundCloud. В единия се чуват звуците от придвижването на роувъра, а в другия те са премахнати Записите не звучат твърде вълнуващо, но всъщност са доказателство за това, че звукът се държи различно на Марс. Тук можете да чуете как биха звучали там познати земни звуци като чуруликане на птици и да ги сравните с познатата среда. Ефектът на по-ниската плътност на атмосферата, по-ниските температури и наличието на повече въглероден диоксид, правят тонът и силата на звука по-ниски, а самият той се движи по-бавно.

 

Изпратете името си на Марс

Ако искате името ви да бъде записано на електронен носител, който ще отиде на Марс, при някоя от следващите мисии, можете да го направите тук. Ще получите билет и към сметката ви за изминато разстояние ще бъдат добавени скромните 1,7 милиарда километра. Също така, ще получите на имейла си информация за датите на изстрелване и кацане.

В момента на писане на тази статия, заявилите участие са 12 422 513.