„Исландски вулкан изригна след 6000 години сън“

Исландия явно взема прякора си „земя на огън и лед“ на сериозно. Това е първото ѝ вулканично изригване от шест години насам. Теренът ѝ е оформен от ледници и вулканична активност и няма много геологични явления, които не са го сполетели. Забележителното в случая е, че това е първото изригване на вулкана от 6000 години насам.

Изригването на Фаградалсфял

Това се е случило след серия земетресения. Името на вулкана е Фаградалсфял, произнася се така. (Често съм си мислил, че имената на исландските вулкани съществуват специфично, за да правят живота на журналистите малко по-труден от нужното. ) Изригването на вулкана, който се намира на около 30 км от Рейкявик се е случило на 19-и март. Изригването, според Исландската метеорологична организация е „малко“. С други думи, вулканът е изхвърлил около 100 000кубически метра лава.  След това активността е намаляла и няма непосредствена заплаха за близките градове.

Красотата на вулкана

Въпреки относително малките си размери, това изригване е осигурило на исландците, както и на всички нас, наистина невероятни гледки. Събитието може да продължи дни или дори месеци и много хора вече са се възползвали от възможността да направят невероятни снимки или видеозаписи. Като допълнение изригването е довело до красиво червено и оранжево оцветяване на небето, което може да бъде наблюдавано от няколко километра.