„Lego и NASA създадоха най-детайлния сет, посветен на космическите совалки до момента“

Преди почти четири десетилетия мисията на NASA STS-31 реализира изстрелване на совалката Дискавъри и изведе в орбита космическия телескоп Хъбъл. Той все още обикаля Земята и продължава да изпраща снимки на вселената ни, които ни помагат да разберем повече за космоса. За да почетат тези събития LEGO са създали нов сет Space Shuttle Discovery в сътрудничество с NASA.

Програмата с космическите совалки навършва 40 години през 2021. И Дискавъри е извела повече хора в космоса от всеки друг кораб в програмата. Тя е използвана толкова много, че е първата совалка, изведена от употреба. В момента е изложена в Националния музей на въздухоплаването и космоса Smithsonian.

 

 

 

 

 

Версията на LEGO

Моделът на LEGO се състои от 2354 детайла в мащаб 1:70. Това не е първата версия на совалката, направена от компанията, но е най-детайлната до момента. Дължината ѝ е 55 см, а размаха на крилата ѝ е 35 см. Тя има много елементи, които наподобяват истинската совалка.

LEGO Discovery включва орбиталния модул с функционираща система за приземяване, отварящи се врати на товарния отсек, действащи елерони и рул. В сета е включен и телескопът Хъбъл, който може да бъде сгънат и прибран в товарния отсек или да бъде изложен самостоятелно, с разгънати соларни панели.

Телескопът

Голяма част от усилията на екипа, създал сета, са вложени в постигането на максимална реалистичност на телескопа. Повърхността му е покрита със 108 сребърни елемента – най-големият брой, използван в LEGO сет до момента. Соларните панели могат да бъдат монтирани, след като телескопът е изваден от совалката. В сета има и табели с ключова информация за мисията.