🇧🇬 🇬🇧

„Най-добрата оптична илюзия за 2020 – триизмерен модел на стълбището на Schröder“

Оптическите илюзии ни дават впечатляващо средство да разберем как работят мозъци ни като ги карат да долавят неща, които не съществуват в действителност. Определени комбинации от светлина, форма и мотиви могат да ни накарат да възприемаме обекта по съвсем различен начин. Създаването на подобни илюзии е и форма на изкуство и дори съществува Конкурс за най-добра илюзия на годината. В него участват хиляди впечатляващи оптични измами, но днес искам да ви покажа победителя за миналата година.

Стълбището на Schröder

Първата награда отиде при професор Kokichi Sugihara от япония, който е създал 3D модел на нещо, наречено стълбището на Schröder. Оригналата двуизмерна версия е създадена през 1858 от германският естествоизпитател Heinrich G. F. Schröder. Рисунката на стълбище изглежда различно, в зависимост от точката, в която я гледате. Ако погледнете панела “A” стълбите ще изглеждат сякаш са ориентирани от горе на долу. Ако се фокусирате върху панел “B”, той излиза на преден план и ще видите обърната версия на същото изображение.

Триизмерната версия

Триизмерната версия на тази популярна оптична илюзия, създадена от Sugihara има две интерпретации, които сякаш преливат една в друга, докато стълбището се върти.

„Този обект е пример за експериментите ми за изследване на реакциите на мозъка, който е склонен да интерпретира погрешно двуизмерни картини като триизмерни обекти, когато те са включени в истинска триизмерна структура,“ обяснява Sugihara. „Стълбището на Schroeder, което съществува от преди повече от 150 години, е декорирано с реални 3D странични стени и колони. В резултат, възприемаме нова двойнственост, различна от тази на оригиналната илюзия.“

А тук можете да видите още от най-добрите илюзии в конкурса:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
0
    0
    Продукти за заявка

    Абонирайте се

    Получавайте най-актуалните ни новини и промоции, като се абонирате чрез формата долу.