„Натали Портман се появи с наметало, избродирано с имената на жените режисьори, ощетени от тазгодишните Оскари“

Тази година сред номинациите за най-добър режисьор на Американската филмова академия липсваха имена на жени. В година, в която жени режисираха някои от най-харесваните и интересни филми, този факт беше особено натрапчив. Натали Портман, както и много други, беше разстроена от този факт и призова модата, за да ѝ помогне да изрази чувствата си на червения килим.

 

Жените-режисьори

Портман се появи на церемонията с рокля на Dior в златисто и черно, допълнена с наметало, на която бяха избродирани имената на някои жени-режисьори. Списъкът включва Greta Gerwig, режисьор на „Малки Жени“, Lulu Wang, „Последно сбогом“, и Lorene Scafaria, режисьор на „Да свалиш Уолстрийт“. „Исках да почета жените, които не бяха оценени за изключителната си работа тази година, по моя дискретен начин,“ обясни Портман на червения килим в нощта на наградите.

Това не е първият път, в който Портман публично изразява недоволството си от членовете на индустрията. През 2018 на Златния глобус тя връчи наградата за най-добър режисьор (заедно с Рон Хауърд), и когато настъпи момента за обявяване на имената, каза, „И сега, всички номинирани мъже.“

Можете да видите този епизод тук:

Подозрения в лицемерие

Портман неведнъж е изявявала публично позицията си в защита на равенството между половете, но има някои съмнения, че собствената ѝ компания (Handsomecharlie Films) се придържа към този принцип. От 11 филма, продуцирани от компанията само два са режисирани от жени (случило се е така, че и в двата случая това е Портман). Важно е да се отбележи, че това не се дължи на липса на желание. Има данни, че Портман не е продуцирала филмите за Тор, защото е искала продължението да бъде режисирано от Patty Jenkins.

Независимо дали е симулативно, или не, няма спор, че призивите на Портман са основателни. Те се отнасят за напълно реални проблеми на индустрията. За 92 години съществуване на Оскарите, само пет жени са били номинирани в категорията за режисьори. Единствената спечелила е Kathryn Bigelow за „Войната е опиат“ през 2008.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
0
    0
    Продукти за заявка

    Абонирайте се

    Получавайте най-актуалните ни новини и промоции, като се абонирате чрез формата долу.