🇧🇬 🇬🇧

„RIP Milton Glaser: човекът, който създаде култовото лого „I Heart NY““

Със смъртта на Milton Glaser светът загуби легенда. Всепризнатият графичен дизайнер почина на 91 години от естествена смърт на 26-и юни, датата,на която е роден. Най-известното му произведение е култовото „I ❤ NY“. Той е роден и живее в Ню Йорк, а приносът му в начина, по който възприемаме градът е огромен. Други аспекти на приноса му във визуалната комуникация са постера му за Боб Дилън и участието му в създаването на списание New York.

milton glaser copyright Its Nice That and photographer Katharina Poblotzki_4.jpg

 

I Heart NY

Glaser, на когото е посветен документален филм от 2018, наречен I Heart NY, е роден в Бронкс в семейство на унгарски евреи. Още като дете той е запленен от изкуството, завършва Cooper Union и работи за няколко фирми за графичен дизайн, преди да основе своя собствена.

 

Плакатът с Боб Дилън

В началото на кариерата си, през 1966, Glaser получил задание да направи дизайн на плакат за Greatest Hits  на Боб Дилън. Плакатът, който днес има култов статус показва профила на Дилън с косата му, изпълнена с виещи се цветни елементи. Вдъхновението на Glaser идва от автопортрет на Marcel Duchamp и адаптиран към психеделичната култура на 60-те.

Списание New York

Само две години по-късно Glaser и журналистът Clay Felker създават списание New York, то бързо се превръща в лидер в Новата журналистика и стила му на писане и графика често са имитирани от различни издания. Glaser напуска списанието през 1977.