„Takehiro Kishimoto превръща зеленчуци в произведения на изкуството“

Изглежда превръщането на храната в скулптури е популярен начин за прекарване на свободното време в Япония. То е вдъхновено от традиционното японско изкуство за създаване на декоративни елементи по храната, наречено мукимоно. Влияние има и тайландската традиция за гравиране на плодове. Takehiro Kishimoto обединява двете традиции и създава изключително сложни и интересни мотиви върху всевъзможни плодове и зеленчуци.

Древни традиции

Мукимоно е форма на изкуство, която е създадена преди векове и целта ѝ е да създаде декоративни гарнитури за ястията. От своя страна, тайландското изкуство за гравиране на плодове е възникнало като форма на украсяване на трапезата на кралското семейство. То включва издълбаване на сложни релефни мотиви в сърцевината на ябълки, дини и различни други плодове.

Изкуство и храна

Kishimoto има собствен хибриден стил, който използва техники и от двете култури. С помощта на остър инструмент Kishimoto методично създава скулптурите си от авокадо, ябълки, моркови, броколи и дори бобени зърна. В някои случаи той създава елегантни цветя, характерни за тайландския стил, а в други залага на геометрични мотиви, вдъхновени от японската традиция.